Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1973 από έναν μικρό πυρήνα ατόμων με ντόπια καταγωγή και ειδική παιδεία, που συσπειρώθηκαν προκειμένου να αποθησαυρίσουν υλικό λαογραφικό και ιστορικό, ενδεικτικό της παράδοσης και της ιστορίας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Πρωτεργάτες στην ίδρυση του Μουσείου υπήρξαν ο χημικός Γεώργιος Γουργιώτης, συλλέκτης με εξαιρετική ευρυμάθεια στο πεδίο της νεότερης ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής και η αρχαιολόγος-λαογράφος Λένα Γουργιώτη, οι οποίοι οραματίστηκαν ένα Μουσείο του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, σημείο αναφοράς για την πόλη της Λάρισας με έμφαση στην συγκέντρωση, τεκμηρίωση και προβολή του καθημερινού βίου της προμηχανικής και πρωτοβιομηχανικής περιόδου.
Στα πρώτα του βήματα, τη δεκαετία του 1970, το Μουσείο με την ονομασία «Λαογραφική Εταιρεία» στεγάζεται σε αίθουσα του Δημαρχείου και διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις και σεμινάρια προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης.
Με έμφαση στη συγκέντρωση, τη μελέτη και την προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, το ΛΙΜΛ σύντομα αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο Μουσείο νεότερου πολιτισμού με κέντρο βάρους τη Θεσσαλία και ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας.
Στις αρχές του 2009 το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο, στη συνοικία Χαραυγή. Το κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, έργο του Υπουργείου Πολιτισμού, θεμελιώθηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2008.
Το νέο Μουσείο, περιλαμβάνει χώρους εκθέσεων, εκπαίδευσης, διοίκησης, εργαστηρίων, αποθηκών, αίθουσες εκδηλώσεων. Οι καινούριες εγκαταστάσεις προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες παροχές, προσβασιμότητα για ΑμεΑ (ράμπα εισόδου, ανελκυστήρας, χώρος υγιεινής ΑμεΑ), βιβλιοθήκη, πωλητήριο, κ.ά.