Η μουσειολογική μελέτη, έργο της μουσειολόγου κυρίας Λαλούλας Χρυσικοπούλου
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη.
Πρόκειται για ένα Μουσείο με συλλογές πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι.
Καλύπτουν τους τομείς παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίας, σταμπωτών, κεντημάτων, ξυλογλύπτων, χαρακτικών και εικαστικών έργων, ενώ υπάρχει και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.
Αρχικά, το Μουσείο στεγαζόταν σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης. Τώρα στεγάζεται σε νέο κτίριο, έργο του Υπουργείου Πολιτισμού συγχρηματοδοτούμενο από τα Π.Ε.Π της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.
Η μουσειολογική μελέτη, έργο της μουσειολόγου κυρίας Λαλούλας Χρυσικοπούλου, εστιάζει στην εικόνα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής πριν και μετά την Προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοελληνικό κράτος (1881).
Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης παρουσιάζουν όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία μέσα από αναπαραστάσεις τύπων θεσσαλικών κατοικιών καθώς και παραδοσιακών και επιστημονικών εργαστηρίων.