Το κατώφλι του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας δεν είναι απλά η είσοδος σε ένα μουσείο, αλλά κάτι περισσότερο.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πέρασμα σε μια άλλη διάσταση. Ο χρόνος εδώ σταματά και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι στο χθες του θεσσαλικού κάμπου, στα χρόνια που όλα ήταν πιο απλά μα και πιο όμορφα. Παλιά έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, περίτεχνα υφαντά και φορεσιές, κοσμήματα, θρησκευτικά κειμήλια κοσμούν τις προθήκες του μουσείου. Ένα μουσείο όμορφο μα και συνάμα μαγικό.
Ήταν το 1973 όταν το ζεύγος Λένας και Γιώργου Γουργιώτη είχε την ιδέα για τη συλλογή λαογραφικού υλικού και τη σύσταση της Λαογραφικής Εταιρείας. Στην αρχή το μουσείο λειτούργησε στο ισόγειο του Δημαρχείο Λάρισας, στη πορεία σε νοικιασμένο χώρο στο κέντρο της Λάρισας, ενώ όσο μεγάλωναν οι συλλογές, τόσο μεγάλωνε και ο αγώνας της αείμνηστης Λένας Γουργιώτη για την ίδρυση ενός σύγχρονου μουσείου που θα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί τα χιλιάδες εκθέματα, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν και σημείο αναφοράς για τη Λάρισα με ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι και έγινε. Το 2014 η Λάρισα έζησε το όνειρο. Επιτέλους το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο ήταν έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του. Δύο χρόνια μετά, ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο. Χιλιάδες επισκέπτες και μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα έχουν ξεναγηθεί στις συλλογές του. Σπουδαίες εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια και διαλέξεις έφεραν το μουσείο στην κορυφή της πολιτιστικής ατζέντας της πόλης. Το μουσείο παρά τους δύσκολους καιρούς συνεχίζει την ανοδική του τροχιά και η υπεύθυνη του μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού αποκαλύπτει στην «Ε» τι θα συμβεί εντός των τειχών του μέχρι τέλος του έτους, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή Λάρισας μέσω της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Σύλλογος του Λαογραφικού Μουσείου και το ΔΣ του Μουσείου στηρίζουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία του. Ήδη αυτό το χρονικό διάστημα τρέχουν δέκα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής και συγκεκριμένα τα: «Ελάτε να υφάνουμε!», «Παιχνίδια με τις στάμπες», «Τα παιχνίδια της παράδοσης ζωντανεύουν ξανά», «Τα Μουσεία και ο κόσμος τους», «Ένα δέντρο στο Μουσείο», «Παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές», «Στο εργαστήρι του αγγειοπλάστη», «Ο καραγκιόζης πάει στο Μουσείο», «Ένα καρτ-ποστάλ από την παλιά Λάρισα» (από γ΄ δημοτικού) και «Εμπνεόμαστε από την παράδοση και κάνουμε τέχνη» -από γ΄ δημοτικού).
-Από 21 έως 23 Οκτωβρίου το Μουσείο θα μετάσχει στο Συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στο ΤΕΙ Λάρισας όπου η υπεύθυνη κ. Φανή Καλοκαιρινού θα αναπτύξει το θέμα “Εκεί που η γοητεία και το συναίσθημα συναντούν την παράδοση: Ένας καινοτόμος επιμορφωτικός διάλογος της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό ”.
-Στις 25 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η περιοδική Έκθεση «Έργα Ελλήνων και Κυπρίων Ναΐφ Ζωγράφων. Από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή».