Με επιτυχία υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθιμικού κύκλου με τίτλο «Οι περδίκες της Λαμπρής» για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στις 3 & 4 Απριλίου.
Στο πρώτο μέρος τα παιδιά έμαθαν για τα πασχαλιάτικα έθιμα της παράδοσης με έμφαση στα έθιμα της Θεσσαλίας. Γνώρισαν τα Λαζαρικά, τις Λαζαρίνες, τα Λαζαράκια, τις Λαμπροκουλούρες, τις Λαμπάδες, την Κοκκινοπέμπτη κι έμαθαν για τον βαθύτερο συμβολισμό τους.
Έπειτα, βιωματικά οι μαθητές πήραν μέρος στη βαφή κόκκινων αυγών. Προσαρμόζοντας στα άβαφα αυγά φύλλα από φυτά, έβαψαν κατακόκκινες «περδίκες», όπως λέγονται στη Θεσσαλία τα στολισμένα αυγά με τα φυλλόσχημα σχέδια. Εν συνεχεία, τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους καλαθάκι και τοποθετήσουν μέσα τα βαμμένα αυγά που πήραν μαζί τους φεύγοντας.
Ο στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκε και έτσι οι μαθητές μέσω της βιωματικής προσέγγισης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Θεσσαλία και αντιλήφθηκαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης. Επίσης, ψυχαγωγήθηκαν και αλληλεπέδρασαν μέσα στο Μουσείο. Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν με ενθουσιασμό τα Λαζαρικά και έφυγαν παίρνωντας μαζί τους τις χειροποίητες κατασκευές τους και τα κόκκινα αυγά.
Παράλληλα το Λαογραφικό Ιστρικό Μουσείο Λάρισας βρέθηκε στο Πασχαλινό Χωριό του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχοντας με τη δράση ¨Ευχές όπως παλιά¨ κατά την οποία τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους πασχαλινές ευχετήριες κάρτες χρησιμοποιώντας αντίγραφα από παλιές καρτ ποστάλ απο τις Συλλογές του Μουσείου.